Amics Aplec de Matagalls
Cant Adeus


Benvinguts al nostre lloc web !
 
Senyera
 
Logo color

Record agraït per al P. Faustí Illa, iniciador i ferm impulsor dels Aplecs

     Quan estàvem preparant per celebrar el 50è aniversari de l’Aplec de Matagalls, moria el seu iniciador i impulsor , P. Faustí Illa i Salvia, claretià; era el 23 de febrer de 1999; li faltaven dos mesos escassos per arribar als 90 anys de vida i esperava amb molta il·lusió poder celebrar l’Aplec del cinquantenari (11 de juliol). Volem doncs, que la nova edició dels Goigs a llaor de la Creu de Matagalls sigui un homenatge al P. Illa i, en la seva persona, a tots els qui al llarg d’aquest 50 anys li han estat fent costat.

     El P. Faustí Illa va néixer a Bellvís, comarca del Pla d’Urgell, el 6 d’abril de 1909. Va esmerça la seva vida en la tasca educativa de la joventut. Es preocupà de trobar llocs de treball als qui acabaven la carrera. Tenia organitzat un gabinet d’assessorament jurídic i professional per facilitar als mestres el coneixement de les noves lleis i normatives que els afectaven. Durant molts anys es va moure en l’àmbit de la sanitat organitzant cursos d’estiu per a professionals de la sanitat per tal de posar-los al corrent de les noves tecnologies. < Però on vessà el seu amor més pregon al P. Claret, la seva admiració pel nostre gran poeta Mn. Cinto, on va saber unir pàtria, fe i natura, fou en els aplecs de Matagalls. La seva torxa portada fins al gran cim i allà l’han entonada d’altres que continuen fent-la esplèndida>. (Homilia del P. Ramon Olomí, provincial dels claretians, a la missa exequial.

     Quin és l’origen de l’Aplec de Matagalls? Ho contava el P. Illa en una pàgina de l’Àlbum del 49è Aplec (12 de juliol de 1998): < Vam estrenar els Aplecs l’any 1950, per fer l’homenatge a Sant Antoni Ma. Claret, arran de la seva canonització i ens hi van acompanyar els familiars, grans i petits, del Mas Nogué de Viladrau [... ]Va venir a aquell Aplec una gernació de viladrauencs en homenatge al P. Claret que n’havia estat rector uns mesos. D. Santiago Bofill, l’hereu i amo del Noguer, va dir-me en acabar la festa: provem de tronar-hi un altre any. I n’han seguit 49 més! Cada any, més gent i cada any deixant al Montseny un àlbum i una millora. L’Àlbum fou dedicat a Sant Antoni Maria Claret i als excursionistes; la font arranjada fou la del Matagalls, que era la més propera a la Creu. Després es va millora i es va cobrir amb una teulada, i ara serveix d’aixopluc en les tamborinades d’alta muntanya que hi sovintegen. Un àlbum i una fonts són els records anuals de cada Aplec [...]Per a tots demano la protecció de Sant Antoni Maria Claret i de mossèn Cinto Verdaguer. A tots beneeixo i encomano a Déu>.

     Per acabar, dos testimonis: el dels bisbes de Vic Josep Ma. Guix i Ferreres, i Ramon Masnou i Boixeda (emèrit), tots dos infatigables < apleguistes > de Matagalls i el del President de la Generalitat, Jordi Pujol.

     Diuen en sengles escrits adreçats al P. Provincial dels Claretians: < Ens ha commogut la notícia del traspàs del P. Faustí Illa i Salvia, claretià exemplar, treballador incansable al servei de Déu i de l’Església. Vinculat a la nostra diòcesi de Vic, - especialment pels aplecs de Matagalls , dels quals fou fundador i animador-, us fem arribar el nostre condol ple de joiosa esperança [...] L’escaiença de la seva mort en el 150è any de la fundació de la vostra congregació i en el 50è dels Aplecs és una circumstància que ens sembla escollida per la Providència i gràvida de bons auguris. L’encomanem a Déu i ens encomanem a la seva intercessió. Déu faci que la seva obra dels Aplecs tingui continuïtat i mantingui aquella tessitura espiritual, religiosa i patriòtica que ell va saber infondre-li> (Bisbe de Vic).
< He sabut la trista nova de la mort del P. Faustí Illa. Era una figura popular i respectada no sols pel seu apostolat sinó també perquè es va dedicar al món de la natura. Només cal recordar la seva perdurable iniciativa dels aplecs anuals al Matagalls que coincideixen també amb l’arranjament d’una font de muntanya. Li envio el meu condol i esperem que la torxa del para Illa ha passat ja a bones mans> (President de la Generalitat de Catalunya)

     Havíem sol·licitat per al P. Faustí Illa la Creu de Sant Jordi, com a reconeixement de la tasca realitzada per ell a favor del país. Comptàvem amb la sol·licitud oficial de diverses entitats i ajuntaments, i havíem aplegat més de dues mil signatures que havíem lliurat a la Conselleria de Cultura. Però quan s’estaven realitzant els darrers tràmits protocol·laris, el P. Illa ens va deixar. No li va ser concedida la Creu de Sant Jordi aquí a la terra, però ningú no li podrà arrabassar mai la seva estimada Creu de Matagalls que es va endur gelosament al cel.
 
    
Escrit copiat de l’Àlbum 50è plana 5
.