Amics Aplec de Matagalls
Cant Adeus


Benvinguts al nostre lloc web !
 
Senyera
 
Logo color

 La Creu de Matagalls

     El centre i el motiu dels aplecs és el de venerar la creu de Matagalls, plantada al bell cim del seu turó, en una data anterior al 1614, moment que el recorda la documentació.

      Les primeres creus eren de fusta i per això els llamps i les tempestes les aterraven sovint, cosa que remeiaven com més aviat millor, els veïns de Viladrau plantant-n´hi una de nova. Aixó ho recorda l'article del diccionari Madoz referent a Viladrau fet cap allà el 1845.

     Un dels que va reposar aquesta creu fou Sant Antoni M. Claret, regent o encarregat de Viladrau el 1840, després d'una prèdica o missió feta per l'agost d'aquest any.

     Una altra vegada que es va reposar la creu fou per l'agost de 1894 i la va beneir personalment el bisbe Josep Morgades. Amb motiu d'això Mn. Jacint Verdaguer va escriure la poesia La Creu de Catalunya i anys més tard, al final ja de la seva vida, va dirigir una revisteta literària que tenia per títul <<La Creu del Montseny>>. així aquesta creu, que Verdaguer va conèixer personalment, esdevenia també un lloc verdeguerià.

     Com a últimes efemèrides relacionades amb la creu podem recordar que al 1911 el Sr. Alfons d'Oriola-Cortada, comte de la vall de Merlés i propietari d'una bona part del Matagalls, va reposar la creu, construint a la seva base un sòcol de pedra que li feia d'altar, on es varen gravar estrofes del cant de Verdaguer.

     L'any 1931 el mateix propietari, davant els estralls continuats de les tempestes, decidí substituir la creu de fusta per una de ferro que fes a la vegada de parallams. Aquesta creu es va mantenir dreta durant tota la guerra civil del 1936 al 1939, perquè l'escamot de desgraciats que va pujar per aterrar-la a finals de juliol del 1936, es va trobar que, en arribar a la creu, estavem massa cansats i mancats d'eines per a aterrar-la; per això es limitaren a picar i a malmetre els noms de Déu i de Crist que es llegien en els versos de Verdaguer. Durant la mateixa guerra civil, segons proves fotogràfiques, Mn. Josep Sanabre, arxiver de la diòcesi de Barcelona, hi va celebrar una missa acompanyat d'alguns escoltes.

     El 1950 amb motiu del primer aplec es renovaren els versos de Verdaguer i es va posar al sòcol de la Creu una majòlica dedicada a Sant Antoni Maria Claret; el 1955 dos medallons de bronze, recordaven la vinculació de la Creu de Matagalls amb Sant Antoni Maria Clareti Jacint Verdaguer; i, finalment l'any 1975, amb motiu dels 25 anys dels aplecs, es va erigir al peu de la Creu un nou altar, format per una gran llosa amb diferents inscripcions i dedicatòries gravades, sostingut per un peu de ferro forjat.